5 trends in organisatiecultuur in het ‘nieuwe normaal’

De organisatiecultuur is altijd een belangrijk aspect geweest van elk bedrijf, maar het is nog crucialer geworden in recente tijden. De COVID-19-pandemie heeft de manier waarop we werken ingrijpend veranderd en organisaties gedwongen zich aan te passen aan het nieuwe normaal. Met het toenemende aantal werknemers dat op afstand werkt, hebben bedrijven nieuwe manieren moeten vinden om hun organisatiecultuur te behouden en hun werknemers betrokken te houden.

In deze blogpost zullen we kijken naar enkele nieuwe trends in de organisatiecultuur die naar voren komen naarmate bedrijven zich aanpassen aan het nieuwe normaal.

  1. Op afstand werken en workshops

Op afstand werken is voor veel organisaties de norm geworden na de pandemie. Met het toenemende aantal werknemers dat op afstand werkt, hebben organisaties nieuwe manieren moeten vinden om hun organisatiecultuur te behouden en hun werknemers betrokken te houden.

Een trend die naar voren komt, is het gebruik van virtuele teambuildingactiviteiten. TDit kan onder meer virtuele borrels, teambuildingsspellen en andere virtuele activiteiten omvatten die werknemers zich verbonden laten voelen met hun collega’s, zelfs wanneer ze op afstand werken.

Met Beanmachine bieden we ook veel van onze workshops online aan!

  1. Focus op welzijn

De pandemie heeft het belang van het welzijn van werknemers benadrukt en organisaties nemen dit waar. Veel bedrijven implementeren welzijnsprogramma’s, middelen voor geestelijke gezondheidszorg en andere initiatieven ter ondersteuning van het welzijn van hun werknemers. Deze trend zal zich waarschijnlijk voortzetten naarmate organisaties het belang erkennen van het zorgen voor de mentale en fysieke gezondheid van hun werknemers.

  1. Nadruk op diversiteit, gelijkheid en inclusie

Organisaties worden zich meer bewust van het belang van diversiteit, gelijkheid en inclusie (Diversity, Equity, and Inclusion, DEI) op de werkvloer. Bedrijven nemen stappen om meer diverse en inclusieve werkomgevingen te creëren door middel van DEI-training, het aannemen van meer diverse kandidaten en het opzetten van werknemersgroepen voor specifieke doelgroepen. Deze trend zal waarschijnlijk voortzetten naarmate organisaties de voordelen erkennen van een meer diverse en inclusieve personeelssamenstelling. Wil je meten hoe je organisatie scoort op het gebied van DEI? Gebruik de JiGSO Listen-vragenlijst over inclusie, die de gevalideerde schalen combineert die zijn ontwikkeld door Wiebren Jansen en Beth G. Chung, om te evolueren van een focus op louter diversiteitsindicatoren naar een werkelijk inclusieve cultuur in de dagelijkse werkomgeving. Gebruik het als team om sterke punten en uitdagingen te identificeren. Of voer het uit voor de hele organisatie om een objectieve, op data gebaseerde inclusiestrategie te bepalen.

  1. Flexibele werkregelingen

Met het toenemende aantal werknemers dat op afstand werkt, verkennen organisaties ook andere flexibele werkregelingen. Dit kan flexibele werkuren, gecomprimeerde werkweken en andere regelingen omvatten die werknemers meer controle geven over hun werk/leven balans. Deze trend zal waarschijnlijk voortzetten omdat organisaties de voordelen van flexibele werkregelingen erkennen, zoals verhoogde productiviteit en werknemerstevredenheid.

  1. Nadruk op leren en ontwikkeling

Organisaties leggen meer nadruk op leren en ontwikkeling om hun werknemers relevant te houden in een snel veranderende werkomgeving. Dit kan het aanbieden van trainingsprogramma’s, mentorprogramma’s en andere initiatieven omvatten die werknemers helpen nieuwe vaardigheden en kennis te ontwikkelen. Deze trend zal waarschijnlijk voortzetten omdat organisaties het belang erkennen van investeren in de ontwikkeling van hun werknemers.

In conclusie heeft de COVID-19-pandemie het tempo van verandering in de organisatiecultuur versneld en passen bedrijven zich aan aan het nieuwe normaal door het implementeren van nieuwe trends. Op afstand werken, welzijn, diversiteit, gelijkheid en inclusie, flexibele werkregelingen, en leren en ontwikkeling zijn slechts enkele van de trends die opkomen in de organisatiecultuur. Naarmate bedrijven blijven evolueren, zal het interessant zijn om te zien hoe deze trends zich ontwikkelen en de toekomst van werk vormgeven.

Spread de Beanmachine vibe!

Meer Artikels

Leiderschapsontwikkeling

We have a match!

Beanmachine, Effectis en GreenPark: Een waardevolle samenwerking HR-expertise vergroten voor betere service.

Meer versgemalen inzichten in je inbox ontvangen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!