Leren van de Denen

Bij Beanmachine weten we dat krachtige leeromgevingen een verschil maken – niet alleen voor ons, maar ook voor organisaties. Om aan de top te blijven, reisde Bruno naar Denemarken voor de cursus “Designing & Facilitating Learning Spaces” bij Kaospilot. In de creatieve hub van Aarhus dook hij diep in Learning Arch Design, een methodologie die leeromgevingen naar een hoger niveau tilt.

Waarom de sprong naar Denemarken?

Elk jaar gaat Beanmachine op leerreis naar het buitenland om frisse, baanbrekende inzichten op te doen. Dit jaar riep Scandinavië. Volgens Bruno is het Kaospilot-programma een unieke ervaring die facilitatoren in staat stelt een blijvende impact te maken.

De 5 grootste take-aways

Hier delen we Bruno’s 5 belangrijkste inzichten, zodat ook jij jouw eigen leerprogramma’s naar een hoger niveau kan tillen.

  1. Intentionele leerlingen vs. Passieve deelnemers
    Een van Bruno’s belangrijkste inzichten? De kracht van “intentionele leerlingen” creëren in plaats van passieve deelnemers. Ontwerp je leeromgeving zo dat deelnemers zich vanaf het begin eigenaar voelen van hun leerproces. Door een sterke context neer te zetten, geef je hen de ruimte om actief te engageren, waardoor ze van consument naar drijvende kracht van hun eigen leerervaring transformeren.

  2. De kunst van “Learning Arch Design”
    De kernmethodologie van Kaospilot draait om het creëren van een “learning arch” (leerboog) die de strategische doelen en het langetermijndoel van een leertraject in kaart brengt. Vanuit deze overkoepelende boog bouw je naar beneden toe aan specifieke leerinterventies die allemaal aansluiten bij het bredere doel. Zo leren deelnemers niet alleen, maar zien ze ook het grotere geheel.

  3. Reflectie is essentieel: Leren door te doen
    “We leren niet van ervaring; we leren door te reflecteren op ervaring.” Dit inzicht staat centraal in de filosofie van Kaospilot. Bruno ontdekte dat reflectiemomenten, en zelfs de kans om een oefening later opnieuw te doen, de impact van leren versterken. Bij Beanmachine werken we al met modellen zoals Kolb en ART-2R (Action, Reflection, Theory 2 Reality), maar de ideeën van Kaospilot geven een frisse impuls aan ervaringsgericht leren.

  4. “Niet interveniëren is ook een interventie”
    Trainers voelen vaak de drang om in te grijpen wanneer deelnemers vastlopen. Maar Bruno ontdekte dat soms de meest impactvolle keuze juist is om niet in te grijpen. Door deelnemers de ruimte te geven om door hun momenten van frustratie en verwarring heen te werken, geef je hen de kans om hun eigen pad te volgen. Het is tegenintuïtief – maar wanneer je de ruimte laat, groeien deelnemers op manieren die een snelle oplossing nooit kan bieden.

  5. De kracht van duo-facilitatie
    Als facilitator beheer je inhoud, groepsdynamiek en proces – allemaal tegelijk. Kaospilot introduceert “cybernetics” via duo-facilitatie, waarbij één facilitator zich richt op de “boven-de-oppervlakte” aspecten (inhoud en flow), terwijl de andere de “onder-de-oppervlakte” dynamiek van de groep observeert. Het is een krachtige aanpak voor diepe, effectieve facilitering.

Wil je zelf deze inzichten opdoen en ermee experimenteren?

Van 3 tot 5 februari 2025 halen we deze cursus naar Leuven! Samen met Kaospilot organiseren we de cursus “Designing & Facilitating Learning Spaces” dicht bij huis, zodat facilitatoren en leerontwerpers de kans krijgen om methoden te beheersen die een blijvende impact maken.

Spread de Beanmachine vibe!

Meer Artikels

Meer versgemalen inzichten in je inbox ontvangen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!