Toxische positiviteit in leiderschap herkennen en aanpakken

Bij Beanmachine is het onze missie om authentiek, veerkrachtig en empathisch leiderschap te bevorderen. Onlangs trok een artikel uit Harvard Business Review, geschreven door Mita Mallick, getiteld “Does Your Boss Practice Toxic Positivity?” onze aandacht. Het artikel gaat in op een probleem waarmee veel van onze klanten worden geconfronteerd. Het fenomeen van ‘toxische positiviteit’in leiderschap is meer aanwezig dan men zou denken, en het begrijpen van de nuances ervan kan organisaties helpen een gezondere werkomgeving te creëren .

Het probleem met ’toxische positiviteit’

Hoewel een positieve houding op het werk de productiviteit en creativiteit van werknemers aanzienlijk kan verhogen, is er een donkere kant aan niet aflatende positiviteit. Volgens onderzoek van Saïd Business School en inzichten van Shawn Achor, auteur van The Happiness Advantage, kan positiviteit, wanneer deze geworteld is in de realiteit, leiden tot betere prestaties en welzijn. Echter, wanneer leiders zich toxisch positief gedragen, negeren zij de echte uitdagingen en leggen ze onnodige druk op medewerkers om een ‘façade van geluk’ op te zetten, ongeacht de omstandigheden.

Reële impact en waarschuwingssignalen

Toxische positiviteit in leiderschap kan zich op verschillende manieren manifesteren en vaak meer kwaad dan goed doen. Hier zijn enkele waarschuwingssignalen om op te letten:

    • Omringen zich met “ja-knikkers”: Leiders die weigeren “nee” als antwoord te accepteren en zich omringen met individuen die hun opdrachten niet uitdagen, kunnen een omgeving creëren van chronische beloftes die niet nagekomen worden.
    • Overmatige lof als manipulatie: Het gebruik van vleierij om werknemers te motiveren tot het aannemen van onmogelijke taken kan leiden tot burn-out en een verminderd moraal, vooral tijdens periodes van ontslagen en bezuinigingen.
    • Enkel gelukkige medewerkers verwachten:Leiders die constant positiviteit van hun teams eisen en tekenen van stress of ontevredenheid negeren, kunnen aanzienlijke emotionele belasting veroorzaken.

Toxische positiviteit herkennen

Hier zijn enkele tips om toxische positiviteit op de werkplek te herkennen: 

    • Onrealistisch optimisme: Als je (als) leider consequent uitdagingen bagatelliseert en erop staat dat alles mogelijk is zonder echte obstakels aan te pakken, is dit een teken van toxische positiviteit.
    • Ontkenning van negatieve emoties: Leiders die vaak zinnen gebruiken als ‘Kijk naar wat er wel positief is’ of ‘Het had erger kunnen zijn’ kunnen oprechte zorgen en emoties teniet doen.
    • Druk om ‘gelukkig’ te zijn: Als er een verwachting is om altijd gelukkig en positief te lijken, zelfs in moeilijke omstandigheden, kan dit leiden tot burn-out en een gebrek aan authentieke communicatie.
 

Strategieën voor evenwichtig leiderschap

Het balanceren van optimisme met realisme is cruciaal voor effectief leiderschap. Hier zijn enkele strategieën om een gezondere werkomgeving te bevorderen:

    • Moedig open communicatie aan: Check regelmatig bij je team om hun zorgen te begrijpen en creëer een cultuur waar medewerkers zich veilig voelen om hun zorgen en uitdagingen te uiten zonder angst voor vergelding, cf. ‘psychologische veiligheid‘.
    • Erken en aanpak obstakels: Wees transparant over de moeilijkheden waarmee het team te maken heeft en werk samen om oplossingen te vinden. Deze verschuiving verbetert niet alleen het moraal, maar ook de probleemoplossende capaciteiten binnen het team.
    • De juiste balans tussen lof en constructieve feedback: Hoewel het belangrijk is om successen te erkennen en te vieren, geef ook constructieve feedback. Help medewerkers begrijpen welke verbeterpunten er zijn en ondersteun hun ontwikkeling.
    • Bied oprechte ondersteuning: Bied praktische hulp en empathie in plaats van oppervlakkige positiviteit. Vraag teamleden hoe je hen kunt ondersteunen en neem concrete stappen om te helpen. Dit kan het herverdelen van middelen, aanpassen van deadlines of het bieden van extra training omvatten.
    • Moedig een goede werk-privébalans aan: Erken het belang van persoonlijk welzijn. Moedig medewerkers aan om pauzes te nemen, grenzen te stellen en hun gezondheid voorop te stellen om burn-out te voorkomen.
  •  

Conclusie

Bij Beanmachine pleiten we voor leiderschap dat zowel optimistisch als geworteld in de realiteit is. Door de tekenen van toxische positiviteit te herkennen en een cultuur van oprechte steun en open communicatie te bevorderen, kunnen organisaties gezondere en productievere werkomgevingen creëren.

Spread de Beanmachine vibe!

Meer Artikels

Meer versgemalen inzichten in je inbox ontvangen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!