Pionieren in leiderschap: de visie van Bean Pieter Lauwers op werken met “Young Potentials”

Leiderschap overstijgt louter titels of posities; het belichaamt het vermogen om een omgeving te creëren die bevorderlijk is voor groei en ontwikkeling. In een boeiende dialoog met Pieter Lauwers, specialist in werken met “young potentials”, duiken we in zijn unieke kijk op leiderschap, zelfontwikkeling en de uitdagingen waarmee jonge leiders worden geconfronteerd.

De essentie van leiderschap

Pieter heeft een opmerkelijk parcours afgelegd in zijn carrière, van zijn tijd bij Scouts en Gidsen Vlaanderen tot zijn huidige rol bij Beanmachine. Voor hem gaat leiderschap niet over een titel of positie, maar over het vermogen om een sfeer te creëren waarin individuen zich kunnen ontplooien. “Bij Beanmachine wordt leiderschap gezien als het vermogen om een omgeving te creëren die bevorderlijk is voor ontwikkeling. Of je nu een specifieke titel hebt of niet, als je bijdraagt aan zo’n omgeving, ben je in mijn ogen een leider,” zegt Pieter.

Ervaringen en invloeden

Pieter’s diverse ervaringen, van het leiden van jeugdbewegingen tot werken in de technologiesector, hebben zijn leiderschapsfilosofie diepgaand gevormd. “Elke ervaring heeft me iets nieuws geleerd. Bij Scouts en Gidsen Vlaanderen zag ik de kracht van gemeenschap en samenwerking. In de techwereld, bij bedrijven als RealDolmen en Digipolis, leerde ik over de noodzaak van aanpassingsvermogen en innovatie,” zegt hij. Deze mix van ervaringen onderstreept zijn overtuiging dat leiderschap draait om het begrijpen van de behoeften en angsten van mensen en hen begeleiden naar hun volledige potentieel.

Werk- en levenslessen integreren

Pieter praat gepassioneerd over het combineren van zijn organisatorische rollen met zijn scoutingervaringen. “In organisaties merkte ik dat ik maskers droeg en me conformeerde aan de verwachte professionaliteit, wat me niet noodzakelijk gelukkiger maakte. Bij de scouts besefte ik dat we grootse dingen konden bereiken door de unieke bijdragen van elk individu te respecteren,” legt Pieter uit. Dit besef leidde hem naar Beanmachine, waar hij probeert deze werelden samen te voegen. Wat Pieter aantrekt in Beanmachine is de focus op groei en ontwikkeling. “Beanmachine is gevuld met individuen die gepassioneerd zijn over groei. Elke ‘Bean’ heeft een uniek persoonlijk verhaal en een reis gemaakt naar het creëren van een omgeving waarin ze echt kunnen schitteren. Met onze tools en onderwerpen kunnen wij anderen ondersteunen in hun zoektocht,” zegt hij.

Creativiteit en spelen met LEGO®

Pieter is gecertificeerde facilitator voor LEGO® SERIOUS PLAY® en hij vindt het belangrijk om creatieve en fysieke technieken toe te voegen aan leiderschapsontwikkeling en teamcoaching. “Onze maatschappij, vooral het bedrijfsleven, is erg cognitief georiënteerd. Door het creatieve proces dat met LEGO® gepaard gaat, kan ons onderbewustzijn meedoen en gaan we meer van ons geheugen gebruiken dan we ons actief kunnen realiseren,” merkt hij op.

Zelfinzicht en zelfontwikkeling

Pieter benadrukt het belang van zelfontwikkeling en zelfbewustzijn in leiderschap. “Leiders bevinden zich vaak in complexe situaties waarin ze zich kwetsbaar kunnen voelen. Als we onze automatische reacties op deze momenten herkennen, kunnen we een pad van bewuste groei kiezen,” adviseert hij.

Werken met jonge leiders

Pieter heeft een voorliefde voor het werken met ‘jonge leiders’, die frisse perspectieven en een open geest met zich meebrengen. “Ze zijn nieuwsgierig en vaak dapper genoeg om hun mening openlijk te delen, wat ons helpt om onze trainingen zo aan te passen dat ze echt effectief zijn,” legt hij uit.Een veel voorkomende valkuil die Pieter ziet bij jonge leiders is hun angst om onder de loep te worden genomen wanneer anderen potentieel in hen zien. “Ze laten vaak geen ruimte voor kwetsbaarheid, wat hun groei en de veiligheid van hun leeftijdsgenoten kan beperken,” merkt hij op. Door coaching helpt Pieter hen te vertragen en opnieuw contact te maken met hun onzekerheden om ze onafhankelijker te beheren.

De kaartenset ‘Verlangens en belemmeringen’

Pieter, ontwikkelde samen met onze grafische ontwerper Joeri een kaartenset getiteld ‘Verlangens en belemmeringen’ om persoonlijke verlangens en angsten te onderzoeken. “Het is cruciaal voor jonge talenten om hun authenticiteit te behouden terwijl ze navigeren door de invloeden van hun omgeving,” merkt hij op.

Laatste tips voor Young Potentials

Pieter’s afscheidsadvies voor jonge leiders is eenvoudig: “Blijf nieuwsgierig! Verken je waarden, je drijfveren. Leiderschap gaat niet over het volgen van een vooraf bepaald pad, maar over het smeden van je eigen pad. Met zelfinzicht, moed en oprechte betrokkenheid kan iedereen een invloedrijke leider worden.”

Over Pieter Lauwers

Pieter Lauwers is trainer en facilitator op het gebied van opkomend leiderschap en begeleidt jonge leiders in verschillende organisaties. Zijn leiderschapsvaardigheden werden aangescherpt in de techsector en als voorzitter van Scouts en Gidsen Vlaanderen. Hij heeft zijn expertise verder verdiept met leiderschapsprogramma’s aan de Antwerp Management School en een counselingopleiding bij Focus on Emotion.

Spread de Beanmachine vibe!

Meer Artikels

Leiderschapsontwikkeling

We have a match!

Beanmachine, Effectis en GreenPark: Een waardevolle samenwerking HR-expertise vergroten voor betere service.

Meer versgemalen inzichten in je inbox ontvangen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!