Ouders die hun eigen kinderen lesgeven, studenten die hun lessen volgen via Zoom, restaurants die bijna van de ene dag op de andere overschakelen op afhaalmaaltijden, winkels die hun producten verkopen via Instagram, … Het valt niet te ontkennen dat Covid-19 een versnelde transformatie heeft veroorzaakt in de manier waarop we werken, die veel verder gaat dan van werken op afstand de nieuwe standaard maken.
Onmiskenbaar, maar niet onverwacht, want de manier waarop we werken was al aan het veranderen voordat de pandemie uitbrak. Met de opkomst van machine-intelligentie en het complexer worden van ons werk, hebben we een verschuiving ervaren in hoe we leren en werken. Van een model waarbij we ons in het eerste deel van ons leven scholen, in het tweede deel werken en in het laatste deel met pensioen gaan, naar een model van continu en levenslang leren, onafhankelijk van je levensfase.
Deze verandering in de manier waarop we leren en werken brengt ook een verandering met zich mee in de vaardigheden die we nodig hebben. Functietitels en vaardigheden die nu relevant zijn, worden in de toekomst overbodig. Je hoeft niet ver te zoeken naar voorbeelden. Denk maar aan functietitels als videotheekmanager die tientallen jaren bestonden maar nu verdwenen zijn, of YouTube Content Creator waar je 10 jaar geleden nog nooit van gehoord zou hebben¹.
Volgens het World Economic Forum zullen over 10 jaar voor 90% van de banen digitale vaardigheden nodig zijn². Om nog een stap verder te gaan: volgens een rapport van Dell Technologies en het Institute For The Future (IFTF) is 85% van de banen die er in 2030 zullen zijn, nog niet eens uitgevonden³. Ondertussen schatte McKinsey in een rapport dat wereldwijd 375 miljoen werknemers waarschijnlijk zullen moeten overstappen naar nieuwe beroepscategorieën en nieuwe vaardigheden zullen moeten leren.
Aanpassingsvermogen als vaardigheid
Maar welke vaardigheden zijn cruciaal in deze nieuwe manier van werken? Naast harde, technische vaardigheden is er een nog grotere behoefte aan zachte, menselijke vaardigheden. Begin 2020 publiceerde LinkedIn een lijst met de vijf meest gevraagde soft skills voor 2020. Met aanpassingsvermogen dat zich voegt bij creativiteit, overtuigingskracht, samenwerking en emotionele intelligentie⁵.
Op dit moment ervaren we een ongekende hoeveelheid verandering en onzekerheid, waarbij mensen zich zelfs zonder het te beseffen aanpassen. Als je ons een jaar geleden had verteld dat we opgesloten zouden zitten en onze vrienden en familie niet zouden kunnen zien, hadden we je niet geloofd. Maar hier zijn we dan.
Je AQ meten
Terwijl de harde vaardigheden van een werknemer bestaan uit de kennis en vaardigheden van die werknemer, richten de zachte vaardigheden zich op hun gedrag en persoonlijke eigenschappen. Dat maakt zachte vaardigheden, zoals aanpassingsvermogen, moeilijker te meten. Maar nieuw wetenschappelijk werk maakt het mogelijk om de code te kraken. Aanpassingsvermogen is niet langer een luchtig concept, maar een multidimensionaal concept dat we kunnen begrijpen en ontwikkelen.
Met een missie om de geheimen van het menselijke aanpassingsvermogen te ontsluieren, hebben Ross Thornley en Mike Raven van AQai een robuuste methode ontwikkeld om je aanpassingsvermogen of AQ te meten, te begrijpen en te verbeteren. Chatbot Aida leidt je door het AQ-assessment dat bestaat uit een reeks schaalvragen, vrije tekstantwoorden en meerkeuzevragen en meet je AQ over drie belangrijke dimensies: Vermogen – Karakter – Omgeving.
Je AQ analyseren
Je score op de dimensies Vermogen, Karakter en Omgeving vertaalt zich in gedetailleerde inzichten over je Veerkracht, Grit, Mindset, Afleren, Emotionele gezondheid, Hoop, Teamondersteuning en Werkstress. Maar wat is een goede AQ-score?
Het analyseren van je score, met de mogelijkheid om te vergelijken met het wereldwijde gemiddelde, leidt tot een beter begrip van wat je goed doet en waar je nog werk aan de winkel hebt. Niet alleen op individueel niveau, maar ook binnen je team of zelfs organisatie. Aanpassingsvermogen kan worden gebruikt in persoonlijke, team- en organisatiecontexten. Naast persoonlijke ontwikkelingsdoelen biedt het ook duidelijke handvatten voor teams en organisaties in contexten van verandering en innovatie.
Je AQ ontwikkelen
Sommige mensen passen zich van nature beter aan dan anderen. Het goede is dat je niet alleen je AQ kunt meten en analyseren, je kunt het ook ontwikkelen, waardoor de manier waarop jij en je organisatie zich aanpassen aan verandering verandert.
Aanpassingsvermogen is een spier die getraind kan worden. Wat is het trainingsprogramma dat jij en je team op dit moment nodig hebben?