Leiderschapsontwikkeling om een klant- en prestatiegerichte culturele verandering te stimuleren.

Klant

NMBS

Context

NMBS zet zich, als onderdeel van haar bedrijfsbeleid, in om te investeren in haar medewerkers en te zorgen voor hun welbevinden en hun vermogen om positief te herstellen. De focus op mensen is een van de verbintenissen die in het operationele plan zijn opgenomen, naast veiligheid, klantbeleving, operationele uitmuntendheid… Om van NMBS een moderner en efficiënter bedrijf te maken dat de klant centraal stelt in haar zorgen, is het belangrijk om een inclusief en duurzaam leiderschap te stimuleren. Om dit doel te bereiken, hebben ze een leiderschapsmodel ontwikkeld, #LeadingPROS, en hebben ze een programma voor leiderschapsontwikkeling en -verbetering uitgerold voor het top-, senior- en middenmanagement. Beanmachine had de kans om een impactvol leiderschapsprogramma te creëren en te implementeren, waardoor de middenmanagers de leiders van morgen werden.

 

Inzichten

Samen met het L&D-team van NMBS, dat een nieuw leiderschapsmodel #LeadingPROS heeft opgezet, hebben we een leiderschapsprogramma ontworpen en geïmplementeerd op basis van dit model.
Het doel was om een leiderschapsstijl te creëren binnen NMBS die de middenmanagers van NMBS in staat zou stelle om de strategische uitdagingen voor de komende 10 jaar aan te gaan, en om de op klanten en prestaties gerichte culturele verandering te stimuleren. NMBS wilde ook de middenmanagers helpen bij het begeleiden van de verandering binnen hun operationele teams. Het begint met het kennen van zichzelf en het zorg dragen voor zichzelf. Zodat ze hetzelfde kunnen doen met hun teams.

De doelgroep waren de middenmanagers, van alle afdelingen: managers die verantwoordelijk zijn voor treinbegeleiders, technici, callcenters, commerciële agenten in stations, trainingsteams… Vaak zijn ze opgeklommen binnen de rangen van de NMBS en voor velen van hen is dit leiderschapsprogramma het eerste dat ze hebben gevolgd.

 

Oplossing

In totaal waren er 175 deelnemers – 7 groepen van 25 deelnemers.

Het programma was opgebouwd als een ontwikkelingsreis over meerdere maanden, bestaande
uit :

  • twee opeenvolgende trainingsdagen over Zelfbewustzijn & Zorg Dragen (Leading Self),
    Feedbackcultuur en Conflict Management (Leading Team)
  • 1 dag training over Change & NWOW (Leading Change),
  • Zelfreflectie-activiteiten en verankeringsopdrachten rond alle behandelde thema’s.

 

Modules :
Self Awareness – Take Care – Create a safe environment – Feedback – Conflict
management – Change – NWOW

Resultaten

Door het ontwerpen met het team van de bedrijfscultuur en het testen van de modules en methoden op de eerste
groepen, hebben we een impactvol leiderschapsprogramma gecreëerd dat de middenmanagers omvormde tot
de leiders van morgen.

Vertel het verder

Beanmachine in Actie

Ben je klaar om gemeenschappelijke grond te vinden?

Laten we gaan zitten en dan schenken we je een kopje advies van onze consultancy. Met een flinke dosis energie en een snufje sprankelende ideeën.