Een blik in het hart van betekenisvol werk: een gesprek met Jochanan Eynikel

Vandaag neem ik je mee op een bijzondere ontmoeting die ik had met Jochanan Eynikel, een boeiende denker die filosofie en zakenwereld met elkaar verbindt. Een moraalwetenschapper, auteur, en bedrijfsfilosoof, Jochanan’s inzichten over het creëren van betekenisvol werk zijn verfrissend en inspirerend. Hij interviewde Jochanan op het hoofdkantoor van ETION in Wilrijk, een netwerk van communities dat waardegerichte zingeving hoog in het vaandel draagt. Hier gaf hij ons een uniek inzicht in zijn visie op de rol van filosofie in het bedrijfsleven en het belang van betekenisvol werk. Jochanan, de auteur van boeken zoals  Robot aan het stuur  en  Check-Indeelde zijn ervaringen, van hoe hij de overstap maakte van de journalistiek naar de wereld van bedrijfsfilosofie, tot hoe hij ethiek en waarden integreert in organisaties.

©Eva Beeusaert

Filosofie in het bedrijfsleven

Volgens Jochanan zijn filosofie en bedrijfsleven niet zo tegengesteld als veel mensen denken. In feite kunnen ze elkaar aanvullen en verbeteren. Filosofie kan waardevolle perspectieven bieden aan het bedrijfsleven door kritische en reflectieve vragen te stellen, die op hun beurt innovatie kunnen bevorderen en bedrijven kunnen helpen navigeren door complexe ethische uitdagingen. Bedrijven kunnen ook profiteren van de filosofische focus op zingeving, die kan bijdragen aan het creëren van een meer betrokken en gemotiveerde werknemersbasis.

Betekenisvol werk

Jochanan legde uit hoe bedrijven niet alleen producten moeten leveren, maar ook iets moeten betekenen voor de maatschappij en hun medewerkers zinvol werk moeten bieden. Daarnaast bespraken we hoe de inzichten van een filosoof bedrijfsontwikkeling kunnen bevorderen door aannames uit te dagen en de essentiële ‘waarom’-vragen te stellen. Dit reflectieproces, zo vertelde hij, kan een bron van creativiteit zijn voor bedrijven.

We spraken ook over de verantwoordelijkheid van organisaties om bij te dragen aan de betekenis die hun werknemers vinden in hun werk. Jochanan gelooft dat organisaties een morele plicht hebben om positief bij te dragen aan de samenleving. Dit betekent ook dat zij hun werknemers moeten helpen bij het vinden van voldoening en zingeving in hun werk.

Authenticiteit in organisaties

Jochanan legde het belang uit van authenticiteit in organisaties. Hij legde uit dat er vaak een kloof is tussen de externe presentatie van een bedrijf (de bovenstroom) en de interne realiteit (de onderstroom). Als de bovenstroom en de onderstroom niet overeenkomen, kan dit leiden tot cynisme en ontevredenheid bij werknemers. Bedrijven moeten daarom streven naar authenticiteit door hun externe berichtgeving in lijn te brengen met hun interne waarden en praktijken.

Dit gesprek met Jochanan was zeker een eye-opener. Het was niet alleen een inspirerende ontmoeting, maar ook een diepgaande reflectie over de rol en betekenis van werk in ons leven en in de maatschappij. Zijn inzichten over betekenisvol werk en de rol van filosofie in het bedrijfsleven zijn relevant voor iedereen, ongeacht hun rol of sector. Benieuwd naar meer of het hele interview met Jochanan? Wil je weten wat hij bedoelt met de bovenstroom en de onderstroom in organisaties? Of ben je benieuwd naar hoe hij de rol van een filosoof ziet in het bedrijfsleven? Mis dan het uitgebreide artikel dat in september in ons magazine verschijnt niet! Registreer je hier om het te ontvangen!

Want to get inspired?

Click to register! Your fall inspiration is just one Beanmagazine away.

Spread de Beanmachine vibe!

Meer Artikels

Meer versgemalen inzichten in je inbox ontvangen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!