Terug naar school: een 3-daagse cursus over organisatieontwerp voor de franklin university

Bij Beanmachine delen we onze kennis graag met klanten, met elkaar en ook met de nieuwe generatie bedrijfsleiders. Onlangs hadden Geert en ik het voorrecht om voor het tweede jaar op rij een masterclass over Organizational Design te geven aan studenten Master of Science in International Management aan de Franklin University Zwitserland. Helaas konden we het dit jaar niet combineren met een snelle shortski.

In een 3-daagse cursus namen we een diepe duik in Organization Design & Development. Het interactief houden met tools zoals Mentimeter om vragen te stellen tijdens de cursus en Mural om digitaal te gaan met onze canvassen.

Dag 1: Algemene OD-verkenning en organisatiemodellen

Strategie, structuur, cultuur en mensen zijn krachtige krachten in elke organisatie en vormen dus de bouwstenen voor Organisatieontwikkeling. Ze op één lijn brengen is cruciaal, maar ook complex.

Eerst hebben we gekeken naar de verschillende blokken van organisatieontwikkeling en hoe ze op elkaar inwerken. Nadenken over vragen als: volgt onze structuur duidelijk onze strategie? En beschikken we over de juiste mensen om de geplande organisatiestructuur te implementeren?

Dag 2: Structuur afstemmen op organisatiestrategie

Na een ‘deep dive’ in het werk van organisatietheoretici zoals Mintzberg, Galbraith, enz. stroopten we onze mouwen op en verzamelden we ons rond de (virtuele) tekentafel. Gewapend met onze Beanmachine OD Toolkit leerden studenten hoe ze alternatieve org-structuren konden genereren en hoe ze hun potentieel konden beoordelen.

Studenten hebben ervaren dat het perfecte organisatiemodel niet bestaat en dat je verder moet kijken dan de hypes van de OD.

Dag 3: Bestuur, cultuur en reactievermogen van de organisatie

Een mooie structuur op papier is niet genoeg. Om te controleren of een constructie echt stevig en solide is, moet je water door de leidingen laten lopen. Zijn de rollen duidelijk gedefinieerd? Is het bestuur in lijn met de strategische ambitie? En welk type besluitvorming werkt het beste in welk type organisatie?

Volgens ons motto ‘eat your own dog food’ gebruikten we de toestemmingsmethode om studenten te laten beslissen of ze elkaar zouden beoordelen of alleen op ons zouden vertrouwen voor hun evaluatie. Ze besloten om voor collegiale toetsing te gaan. We vonden dat een moedige en wijze beslissing.

Na

Net zoals we doen in ons werk met klanten, stopt het leren niet wanneer we het klaslokaal verlaten. We stuurden onze studenten weg met een missie. In de weken na de cursus interviewden ze allemaal CEO’s van grote bedrijven, beoordeelden ze de huidige organisatiestructuur en gaven ze advies over hoe deze aan te passen of zelfs opnieuw te ontwerpen.

En voor ons? Geert en ik voelden ons gestimuleerd om onze kennis te delen en dankbaar voor de feedback die we kregen:

  • Ik heb deze cursus erg gewaardeerd, omdat het me heeft geholpen om op een meer interactieve manier te leren.
  • Hans en Geert waren fenomenale professoren! Ik wou dat er een optie was om een hogere score te geven dan “helemaal mee eens”. Ondanks het feit dat de cursussen online waren, was de hele klas volledig betrokken bij de sfeer die ze creëerden. Ik zou deze cursus van harte aanbevelen aan andere studenten.
  • Deze cursus was zeer nuttig voor mijn toekomst in business en management. Ik wou dat we meer dan drie dagen hadden om alle informatie van de professoren in ons op te nemen.
  • Ik vond deze cursus erg inspirerend en interessant. Waarschijnlijk is 3 dagen niet genoeg, het zou veel beter zijn om eindelijk 1 of 2 weken de tijd te nemen om alle inhoud uit te werken en de kans te krijgen om te werken aan meer echte zakelijke casestudy’s.

Spread de Beanmachine vibe!

Meer Artikels

Leiderschapsontwikkeling

We have a match!

Beanmachine, Effectis en GreenPark: Een waardevolle samenwerking HR-expertise vergroten voor betere service.

Meer versgemalen inzichten in je inbox ontvangen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!